Pastasallad med tonfisk

Idag äter jag en kall pastasallad med tonfisk till lunch. Preppade lite enkla matlådor igår så denna kombo får återkomma fler dagar i veckan. Fullkornspasta med tonfisk, lite olika salladsblad, majs, olivolja och balsamvinäger, och lite örtsalt och citronpeppar. Enkelt, billigt, gott och clean! Hade det inte varit precis innan CSN kommer hade dock grönsakerna varit lite fler, hehe.. ;) 
 


Kommentarer (1)
Permalänk

Kokosbröd

Fullt upp i skolan senaste tiden så har inte riktigt haft tid att göra någon vettig eller bloggbar mat. Men ikväll blev det brödbakning! Testade göra kokosbröd. Originalreceptet hittar ni här. Jag gjorde dock en lite egen variant.. :) 
 
50 gram smör
5 ägg
1 dl kokosmjöl 
1 msk dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk linfrön (hela) 
Några nypor havssalt
Solroskärnor till topping

Sätt ugnen på 175 grader och förbered en bakform med ett bakplåtspapper i. Smält smöret i en kastrull och vispa 5 ägg fluffigt medan smöret svalnar. Blanda de torra ingredienserna i en egen bunke och rör sedan ihop allt. Klicka ut smeten i bakformen och häll på frön efter smak! In mitt i ugnen 20-25 minuter. 


Provsmakade just en skiva och det var helt okej. Lite för mycket äggsmak tyckte jag. Men det kanske kan vara för att jag tog dinkelmjöl istället för fiberhusk som det skulle vara..? Får se hur det smakar imorgon när det stått till sig över natten! Var i alla fall lätt att göra och gick fort! Kan tänka mig att det är gott till en kycklinggryta eller soppa. 
 
 


Kommentarer (0)
Permalänk

Knäckebröd med frön och bovete

Idag har jag bakat ett till bröd. Knäckebröd den här gången! Receptet hittade jag här, det var superenkelt och blev riktigt gott. Det råkade brännas lite på ena sidan, min ugn gräddar lite ojämnt tror jag.. Men det här kommer jag göra igen! 
 
Ingredienser
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
2 dl bovetemjöl
2,5 dl kokande vatten
några nypor flingsalt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla frön och mjölet, häll på kokande vatten och rör runt nån minut tills du fått en jämn smet utan mjölklumpar. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och kavla ut smeten med ett annat bakplåtspapper ovanpå så det blir ca 3-4 mm tjockt. Strö på lite flingsalt och ställ in plåten mitt i ugnen. Beroende på ugn kan det ta lite olika lång tid, 30-60 min. Jag körde på 35-40 minuter ungefär. Man ser när det är brunt. Det ska bli knaprigt så det går att bryta isär. Låt svalna, bryt i bitar och förvara i en plåtburk!
 
 


Kommentarer (0)
Permalänk

Ät bra. Må bra.



Kommentarer (0)
Permalänk

Dagens frukost


Godmorgon! Idag blev det en mumsig frukost bestående av en smoothie, en skiva av mitt goda bröd med kalkon och körbärstomater och grönt te. Mums. Färdigskivad kalkon är visserligen inte direkt clean, men jag älskar kalkon och har inte hittat nån okej variant. Nån som vet? 
 
Smoothien gjorde jag såhär: 
1 banan
1 dl hackad mango
0,5 dl apelsinjuice
2 msk lätt kvarg
1 rått ägg
 
Hoppas ni får en fin vecka! 
 
 


Kommentarer (0)
Permalänk

Omvandlare: cup till dl/msk

Jag använder mycket engelska recept, har två clean food-kokböcker hemma på engelska och hittar ju mycket på utländska sidor. Nyss hittade jag en bra guide till hur man översätter amerikanska cups till svenska matskedar eller deciliter. Praktiskt! 

1/8 cup – 2 msk
1/4 cup – 4 msk
1/3 cup – 5 msk plus 1 tsk
1/2 cup – 8 msk
3/4 cup – 12 msk
1 cup – 16 msk (ca 2.4 dl)


Kommentarer (0)
Permalänk

Yoghurtglass med blåbärssmak

Hej! Hoppas ni haft en fin helg. Vi har haft underbart väder här idag och det blev en timmes powerwalk på eftermiddagen. Skönt att det börjar bli lite varmt äntligen! Appropå värme och sommar så köpte jag glassformar på IKEA igår, 19 spänn inte helt fel!
Satt och googlade runt lite på clean food ikväll och hittade det här receptet som jag tänkte testa imorgon. Receptet ska bli till 5 glasspinnar och varje glass innehåller 112 kalorier. 

4,8 dl fettfri yoghurt (jag tänkte dock testa med 3% för det har jag kvar hemma sen jag bakade bröd)
2,4 dl frysta blåbär 
4 msk honung
1 tsk vaniljpulver (detta tar jag bort då jag inte köpt rent vaniljpulver ännu och det dessutom var "optional")

Blanda och mixa tills det är slätt, häll över i glassformarna och låt det frysa under natten. 

bildkälla


Kommentarer (0)
Permalänk

Nyttigt, enkelt och gott bröd

Idag blev det brödbakning på kvällskvisten. Originalreceptet hittade jag hos Ida Warg och brödet blev galet gott, så jag lägger upp receptet här med! Jag gjorde lite annorlunda än hennes recept också. Med betoning på lite, haha. 
 
2 dl havregryn
5 dl dinkelmjöl
1 dl linfrön (jag tog hela)
1 dl sesamfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk flingsalt
3 msk honung
1 rivet äpple
4 dl yoghurt (naturell 3% tog jag) 
Lite pumpakärnor och solrosfrön att strö ovanpå. 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser. Riv äpplet, blanda med yoghurt och honungen och blanda ihop det med de torra ingredienserna. Klä en bakform med bakplåtspapper och häll i smeten. Strö på pumpakärnor och solrosfrön (eller vilka frön man vill) och sen i ugnen, mitten eller lite längre ner. Ca 40-60 minuter, jag tog ut mitt bröd efter 45 men den skulle nog ha blivit ännu bättre om det var inne 50 minuter. 
 
Men gott blev det! 
Ska testa med morötter istället för äpple nästa gång. 
 


Kommentarer (0)
Permalänk

Müsli

Dagens frukost - filmjölk med egen müsli. Man kan diskutera huruvida filmjölk är clean eller inte. Beroende på hur strikt man är kan man välja att ta bort mejeriprodukter och byta ut mot havre- eller sojavarianter. Men då jag inte tål sojabönor och har lite svårt för den mjöliga smaken i havremjölk så kör jag vanlig mjölk och fil. I alla fall just nu. :)
 
I min müsli har jag:
Fiberhavregryn, Frebacos havreringar (som är en av få flingor som inte innehåller socker och konstiga ämnen), solroskärnor, pumpakärnor, hela linfrön och lite russin.
 
 


Kommentarer (0)
Permalänk

Vad är egentligen "clean eating"?

Hej! Nu känner jag att det är dags för en clean food-blogg på svenska. Det finns en del ute på internet om clean eating, men inte mycket på svenska, så jag hoppas att fler än jag får nytta av den här sidan! 

Jag fick reda på vad clean eating/clean food är för inte så länge sen. Vet inte om det egentligen har något namn på svenska. Inte som jag förstått det i alla fall.  

Clean eating innebär att du äter ren mat. Inga konstiga tillsatser, inga kemikalier eller konstgjorda ämnen. Inga färdiglagade rätter. Det enklaste sättet är att titta på innehållsförteckningen. Det ska vara så få ingredienser som möjligt. Ett bra riktmärke är att du ska veta vad allt som står är och du ska kunna uttala alla ingrediensers namn. Är man riktigt noga ska det bara vara en ingrediens - typ "kyckling", inte "kyckling, salt, antioxidationsmedel, konserveringsmedel, E234...." o.s.v. Jag tror ni hajar? 

Som exempel: Vill man ha köttbullar så köper man färskt kött, maler det i en köttkvarn (eller i butik), blandar med ägg, färska kryddor, steker i naturligt fett (inte margarin). Istället för att köpa Mamma Scans köttbullar som garanterat innehåller mer än naturliga råvaror. Sen kan man ju välja hur rent man vill äta. Jag köper t.ex. färdigmalen köttfärs i tråg, men det väljer man själv. 

Clean eating är en livsstil, inte en diet med massa måsten. Man kan börja med att byta ut ett par mål i veckan mot clean food, se hur det fungerar och pröva sig fram. Baka eget bröd, gör en egen müsli, rulla dina köttbullar. Det kräver lite tid och energi, men å andra sidan vet du precis vad du får i dig!

Nu ska jag inte låtsas vara någon clean food-expert, för det är jag verkligen inte! Men, jag tror på att äta ren, naturlig mat. Och jag hoppas att du som läser i alla fall får lite snurr på tankarna! 

Så ska jag försöka hålla bloggen uppdaterad med alla tips, trix, recept och information jag kan hitta! 

/Sara 

 

 



Kommentarer (0)
Permalänk